Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

NOČNÍ HLÍDKA

Jak to všechno začalo

Již od roku 2010 jsme se zaobírali myšlenkou, uspořádat na Březinách akci, která by byla tak trochu jiná. Soutěží v požárním sportu je všude mnoho a protože náš sbor plně podporuje jednotku naší obce a zásahová činnost je nám hodně blízká, rozhodli jsme se, jít tímto směrem.

Začali jsme hledat inspiraci a narazili na soutěž v Dolínku (memoriál Bédy Černého). Akce nás oslovila natolik, že jsme začali s přípravou naší Noční hlídky. Nutno přiznat, že nám trvalo poměrně dlouho, než se tento projekt podařilo uvést do života, ale výsledek snad stojí za to. Nutno podotknout, že soutěží tohoto formátu nebylo v té době mnoho a tak sbírat zkušenosti,, nebylo moc kde. Ještě tu bylo Ježkovo peklo a Hasičská noc pod Ještědem, od kterých jsme také leccos odkoukali.

Noční hlídku pořádáme od roku 2014 a to, jednou za dva roky. Jako spolupořadatelé jsou zde okolní sbory dobrovolných hasičů, které se k nám přidávají, když Noční hlídka zavítá do jejich obcí. No a že nás v současné době není málo. Na cca. 40km tratě zavítají jednotky do Pusté Rybné, Telecího, Borovnice, Daňkovic, Spělkova, Krásného, Kuklíku, Sněžného, na Milovy a Křižánky.

 

Proč to vlastně děláme

Ptáte se, proč víc jak 100 členů SDH z několika obcí, lékaři, kolegové z HZS a ČČK tráví každé dva roky jednu chladnou noc na vysočině čekáním na příjezd několika jednotek na jejich stanoviště?

Všichni si totiž myslíme, že to má smysl. Že toto noční dobrodružství může členů jednotek předat zkušenosti, které mohou využít, jak při své zásahové činnosti, tak v běžném životě.

Členové jednotek si při tomto většinou více jak šestihodinovém maratonu úkolů ověří, jak jsou na tom fyzicky, jak zvládají svoji techniku a vybavení, jaké jsou jejich teoretické i praktické znalosti a to vše ztížené o noční provedení těchto úkonů. Cílem Noční hlídky není určit nějakého vítěze, ale pomoci jednotkám s výcvikem a přípravou na jejich činnost.

Chtěl bych moc a moc poděkovat všem, kteří na přípravách Noční hlídky pracují dlouhé měsíce a při vlastní akci celou noc zajišťují její chod, hodnotí, předávají zkušenosti a to všechno jak říkáme za chleba se škvarkovou pomazánkou a ranní řízek. Ano, to jsou hasiči, zdravotníci, kamarádi, parta neuvěřitelných lidí, díky nimž jednou za dva roky ožívá NOČNÍ HLÍDKA….

1.ROČNÍK (2014)

Na prvním ročníku se sešlo 15 dobrovolných jednotek z širokého okolí a pro všechny pořadatele to byla doslova zkouška ohněm. 90 členů jednotek, 45 rozhodčích a lektorů, 20 figurantů a 60 pořadatelů na všech stanovištích. Více jak 9 měsíců intenzivních příprav a pro mnohé pár dní dovolené na finále. 17 úkolů čekalo na jednotky v průběhu noci. První pomoc při otravě, dálková doprava vody, vyproštění řidiče při dopravní nehodě, vyproštění osoby z nepřístupného prostoru, ošetření zlomenin, čerpání pomocí ejektoru, testy a mnoho dalšího.

Kdo to zvládl nejlépe? Podle nás každý, kdo projel celou trasu a popasoval se s tím, co jsme na jednotky připravili. První podle výsledků JSDH Daňkovice, druhé místo JSDH Pustá Rybná a o třetí místo se dělila jednotka ze Žďasu a Březin.

Pro nás pořadatele spousta námětů na vylepšení a odhodlání za dva roky znovu čekat, až se setmí …..

 

2. ROČNÍK (2016)

Plni odhodlání a nadšení jsme se pustili do příprav druhého ročníku. Je potřeba říci, že jsme se od počátku snažili, abychom jednotkám předali maximum možného a tak jsme moc rádi, že od prvního ročníku s námi spolupracují bratři Hegrovi z HZS Svitavy. Vícemistři republiky ve vyprošťování, kteří předávají své zkušenosti na stanovištích Noční hlídky a také MUDr. Simona Dvořáková, která bedlivě dohlíží, aby první pomoc při nehodách byla tak, jak má být.

Tentokrát se do noci vydalo 17 jednotek, kterým předával zkušenosti celý tým členů ČČK v čele s paní Dvořákovou. Jednotky přijel pozdravit hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a vedoucí odboru IZS a starosta dobrovolných hasičů pardubického kraje Josef Bidmon. 

Na jednotky čekalo několik novinek a to, například noční TFA, základy lanové techniky, nehoda motorkáře, resuscitace miminka, nebo přeprava po vodě ve člunu.

V brzkých ranních hodinách se na Březinách ve škole předával putovní pohár Noční hlídky. Tentokrát pohár získala jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Krásné, druhá byla jednotka z Daňkovic a třetí JSDH Chlumětín.

 

3. ROČNÍK (2018)

Tentokrát se do nočního dobrodružství pustilo 13 jednotek, které se na nástupu přivítal Martin Luňáček - šoumen, DJ, moderátor, fotograf, ale hlavně bezva kluk, který s autem objíždí jako ostatně mnoho dalších jednotlivá stanoviště, rozváží čaj a svačiny, fotí a rozdává dobrou náladu.

Ono je to také potřeba, povzbudit jednotky, když například v poklusu překonají 200m a  musí z řeky pomocí kýblů naplnit 200l velký sud a znovu, co nejrychleji 200m k autu, potom si dají transport pacienta na překážkové dráze, testové otázky a k tomu sundají ze stromu výsadkáře a musí vyprostit a ošetřit pilota větroně. Kdyby toho na Vás bylo málo, čeká na Vás Dan Žák z ČČK ve stodole místního družstva, kde musíte ošetřit zranění po pádu a provést transport, který si nezadá s opičí dráhou. Pořád Vás to baví ? Tak to je super 

 

4.ročník (2022)

Pokud budu mluvit za Březinské pořadatele, byl to asi nejnáročnější ročník na přípravu, a to po všech stránkách. Vynucená Covidová pauza, zdražování, ale i složitější disciplíny.

Jak se to všechno nakonec podařilo připravit, to musí zhodnotit jednotky, které to mají celé za sebou. A co je vlastně v noci z 23. na 24. dubna na celkem čtyřiceti kilometrech trati čekalo? Pro třináct přihlášených jednotek jsme připravili ve spolupráci s okolními sbory, bez kterých by takto náročná soutěž nemohla vzniknout, celkem 17 disciplín s různým zaměřením. Jen namátkou, střelné poranění, výstavba norných stěn a dekontaminačního stanoviště, dopravní nehody OA, ale i autobusu s větším počten zraněných osob. Nesmíme zapomenout na sebezáchranu z výšky, resuscitace s pomocí AED a mnoho dalších.

 

Portrét

Archiv

Kalendář
<< říjen >>
<< 2023 >>
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Statistiky

Online: 1
Celkem: 13866
Měsíc: 1089
Den: 49

Kontakt

SH ČMS – Sbor dobrovolných hasičů Březiny

Březiny 32

572 01 Polička

IČO: 64210375

Číslo účtu: 273980139/0300

+420 777 837 847

sdhbreziny@seznam.cz