Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Současnost sboru

Současnost Sboru a jednotky

Navážeme na článek o historii sboru a povídání o současnosti začneme oslavou 60. výročí našeho sboru v roce 2010. Myšlenka uspořádání oslav se zrodila při schůzkách výboru sboru v obýváku u bratra Josefa Švandy a nutno říci, že to byla z velké části iniciativa právě bratra Švandy. Zde se také zrodil nápad na pořízení praporu sboru. 

Můžeme si říci, že následujících deset let bylo naplněno znovu různorodou činností. Od roku 2012 započala generační výměna v jednotce sboru dobrovolných hasičů Březiny, kdy odstoupil z funkce velitele bratr Miroslav Luňáček a na jeho místo nastoupil Tomáš Musílek. V roce 2014 pak přišla obměna i ve vedení sboru, kdy došlo k výměně většiny členů výboru.

Je potřeba říci, že nás naši předchůdci nenechali na holičkách a jak v jednotce, tak i ve sboru pokračovala úzká spolupráce starších členů s novým vedením.

Nadále pokračovalo pořádání kulturních akcí, kdy Posvícenskou zábavu pořádáme každoročně a také mikulášské besídky pro děti v termínech určených pro náš sbor. Tak trochu jsme ale hledali, jak navázat na úspěšnou činnost z minulosti. Několik let jsme se snažili jezdit na soutěže v požárním sportu, ale tato cesta nebyla pro náš sbor s malou členskou základnou udržitelná. Tou správnou se pro nás stalo pořádání soutěže pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí pod názvem NOČNÍ HLÍDKA. Soutěž pořádá náš sbor v úzké spolupráci s okolními sbory, ale pro její náročnost, pouze jednou za dva roky. První ročník proběhl na jaře v roce 2014 a bylo jasné, že toto bude cesta, kterou se pro dalších pár let vydáme. Všem dosavadním ročníkům této soutěže udělil záštitu hejtman Pardubického kraje a poslední dva ročníky osobně navštívil. Do přípravy soutěže jsou zapojeni prakticky všichni naši aktivní členové. Členové a členky sboru se mimo to školí v poskytování první pomoci a prochází kurzy u ČČK. V rámci naší činnosti poskytujeme zdravotní dozor na hasičských akcích, naposledy například, na krajském kole TFA ve Svitavách. Jsme schopni z našich členů vytvářet skupiny dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva a máme v našich řadách technika ochrany obyvatelstva i preventistu. Po delší odmlce se nám podařilo znovu obnovit činnost kroužku mladých hasičů. Naše nástupce vede v současné době Matěj Měšťan.

Jednotka šla v těchto letech cestou spíše zásahové činnosti než soutěžní a zaměřila se na výcvik a zvládnutí techniky. V průběhu let došlo k odprodeji vozidla PRAGA V3S, na druhou stranu jednotka získala starší hasičské vozidlo AVIA. Hodně se pracovalo na úpravách CAS. Jednotka proškolila nové strojníky, pilaře i velitele družstev. Velkým počinem bylo pořízení dýchací techniky SATURN a výcvikem členů kteří jsou v současné době nositeli DT. Za posledních několik let jednotka výrazně obměnila výstroj členů, máme třívrstvé zásahové oděvy, které jsou nutné pro zásahy v uzavřených prostorách při použití DT, nové přilby, motorové pily, elektrocentrály, oděv pro zásahy na bodavý hmyz, speciální nosítka SPENCER, vakuovou matraci a mnoho dalšího vybavení. Koncem roku 2019 došlo k omlazení našeho vozového parku, kdy naší padesátiletou cisternu nahradil o dvacet let mladší stroj stejného typu. Jednotka v posledních dvou letech prošla intenzivním výcvikem předurčených jednotek pro ochranu obyvatelstva a v současné době je do těchto předurčených jednotek zařazena jak pro okres Svitavy, tak pro celou ČR. Zásahová činnost je v posledních letech velice různorodá. Od likvidace domovních požárů, požárů zemědělských objektů a lesních porostů, přes technické zásahy všeho druhu po protipovodňová opatření. Počátkem roku 2020 postihla celou ČR koronavirová nákaza. Naše jednotka se okamžitě zapojila do distribuce ochranných pomůcek a dezinfekce v Pardubickém kraji. 

 

Portrét

Archiv

Kalendář
<< říjen >>
<< 2023 >>
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Statistiky

Online: 1
Celkem: 14117
Měsíc: 1023
Den: 26

Kontakt

SH ČMS – Sbor dobrovolných hasičů Březiny

Březiny 32

572 01 Polička

IČO: 64210375

Číslo účtu: 273980139/0300

+420 777 837 847

sdhbreziny@seznam.cz